Zde se můžete přihlásit k odběru novinek

Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.

V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.,  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

neděle, 27 duben 2014 13:14

Recepty nebudou.

Do této sekce bych ráda psala něco smysluplného, jak se o to ostatně snažím ve všem, co píšu. A proto důrazně prohlašuji, že tato sekce byla založena bez mého souhlasu a to mým manželem v nějakém náhlém duševním otřesu s tím úmyslem, že tam budu psát hlavně recepty

N e b u d u!  Nechci rozmnožovat kvanta lidí, kteří se touto činností živí, aniž jsou k tomu jakkoliv povoláni a podle toho taky vypadá. Ale hlavně, jak už jsem někde napsala, jde o můj neměnný názor, že jídlu se má věnovat jen taková pozornost, jaké si zaslouží podle známého:  „Není důležité, co do huby vchází, ale co z ní vychází“.

 

A právě těmi tanečky kolem vaření a jídla vůbec se odvádí pozornost lidí od důležitých, dnes dokonce od těch reálně  nejvážnějších  témat – jak přežít, když to takhle s námi půjde dál.

Nepatřím k těm, co by rádi dobře nejedli a takové ani neznám a ráda a prý dobře vařím. Takže recepty taky občas čtu. Ale není to náplň mého života.

Pokud se mi ale něco extra povede, napíšu. Protože na hájovnách se vždycky dobře vařilo, což je historicky doloženo, nebudu dobrou pověst kazit nějakými blafy, to dá rozum.

M.

pondělí, 07 duben 2014 01:28

Budování vyvýšeného záhonu


Budování záhonu
 Jaro se ozývá stále hlasitěji a zahrada si žádá své. Poněvadž jsem letošní rok vyhlásil rokem zahájení kroků k alespoň částečné potravinové soběstačnosti, nezbývalo, než abych začal ty kroky činit. Učit se  je lépe nejdříve v malém, v případě neúspěchu to stojí méně škod. Tak jsem začal budovat vyvýšený permakulturní záhon v malém, aby bylo možno zasadit salát a další zeleninu.

Zajímavá zkušenost, o kterou bych se s Vámi chtěl podělit. Vyvýšený permakulturní záhon je skvělá věc, o které se lze dočíst na internetu a v řadě knih. Asi bych hledal informace déle, ale nasměroval mi svojí jednou přednáškou v Akademii soběstačnosti Tomáš Svoboda z Přírodnízahrady.com. Na své přednášce líčil s takovým nadšením výhody tohoto způsobu pěstování zeleniny a bylin, že jsem to prostě musel zkusit.

U potravinové soběstačnosti jsme v našem úsilí o soběstačný život na úplném počátku. Jde totiž zcela jistě o časově nejnáročnější část zajištění soběstačnosti a zatím jsme řešili jiné stránky soběstačného života.